T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NEVŞEHİR / GÜLŞEHİR - Abuşağı İlkokulu

Hijyen Ve Salgın Hastalıklar Kapsamında Alınacak Önlemler

Hijyen Ve Salgın Hastalıklar Kapsamında Alınacak Önlemler

TC.

GÜLŞEHİR KAYMAKAMLIĞI

ABUŞAĞI İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

                                                                                                                                                KONTROL ÖNLEMLERİ HİYERARŞİSİ


Kuruluşumuz, Salgın Hastalık dönemlerinde önleyici tedbirler uygulamakta ve salgın hastalıkların kontrolü noktasında önleyici yaklaşım prensibini benimsemektedir.Bu bağlamda Önleyici tedbirlerin alınması ve sağlıklı bir şekilde uygulanmasının sağlanması amacıyla bir Kontrol Önlemleri Hiyerarşisi geliştirmiştir. Salgın hastalık tehlikesine karşı kuruluşumuzda oluşturulan Kontrol Önlemleri Hiyerarşisi, Kaynakta kontrol, İdari Önlemler, Fiziki önlemler ve Kişisel koruyucu donanımlar şeklinde kendini göstermektedir. Kaynakta kontrol yöntemi uygulanmak suretiyle giriş ve çıkışlarda semptomların belirlenmesi sağlanmış, Fiziki önlemler sayesinde semptomları sonradan tespit edilen kişilerin erken izolasyonu gerçekleştirilmiş, idari önlemler sayesinde semptomları gösteren kişilerin sağlık otoritelerine bildirilmesi/tespitin raporlanması, kişilerin sağlık kuruluşuna naklinin gerçekleştirilmesi ve kuruma tekrar dönüş yapmasının planlanması sağlanmış ve Uygun Kişisel Koruyucu Donanımlar ile bu süreç içerisinde semptomları taşıyan kişiler ile olan temasta hastalık bulaşma riski ortadan kaldırılmış ve kontamine olan her türden yüzeyin etkilerinden sağlıklı bireyler korunmuştur. 

 

1.      Kaynakta Kontrol;

-          İhtiyaç Duyulan Kaynakların Tespiti ileKuruluş kaynakları tespit edilmiş, ihtiyaçlar belirlenmiş, belirlenen malzeme ve donanımlartemin edilmiştir.

-          Kuruluşun riskli bölgeleri, ortak kullanım alanları ve oluşturduğu riskler, bulaşın en fazla gerçekleşebileceği haller tespit edilerek Salgın Hastalık Risk Değerlendirmesi yapılmıştır.

-          Risk değerlendirmesi ile tespit edilen açıklar giderilmiş, sağlıklı ve güvenilir bir kuruluş ortamının oluşturulması teminat altına alınmıştır.

-          Kuruluş içerisinde etkileşimlerin en aza indirilmesi amacıyla resmi otoritelerin yaptığı açıklamalara bağlı kalınarak sosyal mesafeler belirlenmiş, işaretlenmiş ve bütün birimlerde sosyal mesafeye uygun düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

-          Kuruluş giriş-çıkışları yeniden değerlendirilmiş ve tek giriş-çıkış kullanılarak semptomların tespitinde erken kontrol sağlanmıştır.

-          Kuruluş girişi, bahçesi, koridoru, tuvaletleri, sınıfları vb afişler asılarak farkındalık sağlanmaktadır.

-          Kuruluşa girişlerde Kuruluş Giriş Talimatıuygulanmaktadır.

-          Kuruluş girişinde ölçüm yapacak personel; Kişisel koruyucu donanımlar, Salgın Hastalıklar, Hijyen gibi konularda eğitilerek görevlendirilmiştir.

-          Kuruluş girişinde Acil Durum İletişim Çizelgesimevcuttur.

-          Giriş aşamasında Salgın Hastalık semptomlarını gösteren kişilerin erken teşhis edilmesini sağlamak amacıyla;

-           

 

-          Öğrenci için;

o   Hastalık semptomlarını gösterir bir fiziki durumunun olup olmadığı gözlenmekte (öksürük, hapşırık, halsizlik, ses kısıklığı vb.)

o   Ders içerisinde öğretmenler tarafından öğrencilerin genel durumu konusunda sürekli gözlemler yapılmakta,

o   Veliler ile imzalanan Öğrenci, veli Taahhütnamesidoğrultusunda sürekli iletişim halinde olunmakta,

o   Ailede semptomları taşıyan birey olması durumunda öğrencinin kuruluşa kabul edilmemekte ve sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanmakta,

o   Devamsızlıklar ve nedenleri ile ilgili araştırmalar yapılmakta,

o   Servis ile kuruluşa gelen öğrencilerden semptomları taşımaları/taşıdıklarını hissetmeleri/şüphelenmeleri durumunda kuruluş idaresine veya öğretmenine gerekli önlemler alınarak bildirmesi istenmiştir.

 

-          Öğretmenler için;

o   Devamsızlıkları takip edilerek nedenleri ile ilgili araştırmalar yapılmakta,

o   Salgın Hastalıklar ile ilgili eğitimler verilerek farkındalık sağlanmakta,

o   Kuruluşun almış olduğu salgın hastalık ile ilgili önlemler konularında bilgilendirmeler sağlanmaktadır.

o   Ailesinde semptomları taşıyan birey olan veya enfekte olmuş başka bireylerle temas eden/ettiğini düşünün öğretmenler, durumu kuruluş idaresine bildirerek  sağlık kuruluşuna gitmekte,

o   Öğretmenlerin semptomları taşımaları/taşıdıklarını hissetmeleri/şüphelenmeleri durumunda kuruluş idaresine gerekli önlemleri alarak bildirilmesi istenmektedir.

 

-          Veliler-Ziyaretçiler-Tedarikçiler için;

o   Kuruluşun salgın hastalık dönemlerinde aldığı kararlar ve ziyaretçiler ile ilgili belirlediği politikalar, kuruluş WEB sitesi, veli gurupları, SMS ler vb. ile ilan edilmekte,

o   Tedarikçilerin mal teslimatını kuruluş dışında ilgilinin kendisine yapması sağlanmakta,

o   Kuruluşa gelen ziyaretçilerin/Velilerin geliş nedenleri ile ilgili bilgi alınarak görüşmek istediği ilgiliye bildirilmekte,

o   Kabul edilmesi durumunda Kuruluşun Aldığı Önlemler Bilgilendirme Formunun okunması ve anlaşılması sağlanmakta,

o   Ziyaretçi Kayıt Formuna kayıt işlemi gerçekleşmekte,

 

2.      Fiziki önlemler ve Kişisel koruyucu donanımlar;

Kuruluş girişinde Salgın Hastalık semptomları tespit edilemeyen veya kuruluş içerisinde semptomları sonradan gösteren kişilerin oluşturacağı bulaş riskini ortadan kaldırmak için izolasyonlar  gerçekleştirilir.İzolasyonun gerçekleşmesinden, iletişime kadar bütün işlemler, Kuruluş Acil Durum Sorumlusu tarafından uygun kişisel koruyucu donanımlar kullanılarak (maske, eldiven, siperlik vb) gerçekleştirilir. Yapılacak izolasyon işlemlerinde ;

-          Öğrenci için;

o   Semptomların tespit edilmesi ile birlikte temas ettiği yüzeyler, kullandığı eşyalar, donanımlar, aletler ve kişisel eşyalar kontamine olarak değerlendirilir.

o   Kuruluşta belirlenmiş olan izolasyon odasına alınarak diğer öğrenci, öğretmen ve personelinenfekte olma riski azaltılır.

o   Kuruluş Acil Durum Sorumlusu tarafından Veli, Sağlık Kuruluşu (ALO184), il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimine bilgi verilir.Yapılacak sevk işlemleri ve önlemler için Sağlık Bakanlığı 184 numaralı telefondan verilen talimatlara harfiyen uyulur.

o   Kullanılmış Sınıf/Etüt Salonu/Atölye/Laboratuvarboşaltılarak kapatılır,24 saat süreyle havalandırılır ve dezenfekte edilerekkullanıma tekrar açılır.

o   Etkileşimde olduğu diğer kişilere konu ile ilgili bilgi verilerek kendilerinde oluşabilecek semptomlar konusunda dikkatli olmaları ve semptomların görülmesi durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurmaları istenir.

 

 

-          Öğretmenler için;

o   Semptomların tespit edilmesi ile birlikte temas ettiği yüzeyler, kullandığı eşyalar, donanımlar, aletler ve kişisel eşyalar kontamine olarak değerlendirilir.

o   Kuruluşta belirlenmiş olan izolasyon odasına alınarak diğer öğrenci, öğretmen ve personelin enfekte olma riski azaltılır.

o   Kuruluş Acil Durum Sorumlusu tarafından Sağlık Kuruluşu (ALO184), il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimine bilgi verilir. Yapılacak sevk işlemleri ve önlemler için Sağlık Bakanlığı 184 numaralı telefondan verilen talimatlara harfiyen uyulur.

o   Kullanılmış Sınıf/Etüt Salonu/Atölye/Laboratuvar vb. boşaltılarak kapatılır, 24 saat süreyle havalandırılır ve dezenfekte edilerek kullanıma tekrar açılır.

o   Etkileşimde olduğu bulunan diğer kişilere konu ile ilgili bilgi verilerek kendilerinde oluşabilecek semptomlar konusunda dikkatli olmaları ve semptomların görülmesi durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurmaları istenir.

3.      İdari Önlemler;

Salgın hastalık semptomlarını gösterdiği için izolasyonu gerçekleştirilen kişilerin sağlık otoritelerine bildirilmesi/tespitin raporlanması, kişilerin sağlık kuruluşuna naklinin gerçekleştirilmesi ve kuruma tekrar dönüş yapmasının planlanması idari önlemler ile yapılmaktadır. Kurum içinde semptomların tespit edilmesi sonrası;

-          Kuruluşta izole edilen kişi, Kuruluş Acil Durum Sorumlusu tarafından yönlendirilir.

-          Kuruluş Acil Durum Sorumlusu, semptomları taşıdığı tespit edilen kişinin velisi/vasisi/ailesine bilgi verir.

-          Kuruluş ortak haberleşme yollarını (mail,whatssap,Telegram,bip vb.)  kullanarak kuruluş çalışanlarına tespit ile ilgili bilgi aktarır.

-          Sağlık Bakanlığı 184 numaralı hattını arayarak hastanın sevki, alınacak önlemler ve diğer talimatlara harfiyen uygular.

-          İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimine bilgi verir.

-          Kişinin tedavi süreci, karantina süreci ve test sonuçlarına göre kuruluşa dönmesi ile ilgili kuruluş Yönetimine bilgi verir.

-          Sevki gerçekleştirilen kişinin etkileşim içinde olduğu diğer kişileri kontrol ederek bulaş olayının gerçekleşip gerçekleşmediğini takip eder.

-          Kapatılmış ve 24 saat havalandırılması sağlanmış Sınıf/Etüt Salonu/Atölye/Laboratuvar vb. dezenfekte edilerek tekrar kullanıma açılmasını sağlar.

 

 

 

 

 

Planı hazırlayan                                                                                                                              Okul Müdürü

Yaşar YAMAN                                                                                                                                 Yaşar YAMAN

Okul Müdürü                                                                                                           

 

 


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2023 - Güncelleme: 29.11.2023 12:42 - Görüntülenme: 36
  Beğen | 0  kişi beğendi