Abuşağın tarihçesi

Köy hakkındaki tarihi bilğiyi kesinliği kanıtlanmamakla beraber Abdulkadir Demirkundak´ın yapmış oldugu bazı çalışmalardan saglamaktayız.Yerleşim yeri itibariyle İç Anadolunun orta kesimlerinde yer almaktadır.Bu bölgede Hititlerde uzun süre hakimiyetlerini sürdürmişlerdir..Köyün Osmanlıyı en çok ugraştıran vede Anadoluda yaklaşık olarak 230 yıl hüküm sürmüş Karamanoğullarına dayandıgı sanılmaktadır. Karamanoglu Mehmet Bey Türkçeyi tek dil yani resmi dil ilan ederek vede diğer dillerin konuşulmasını yasaklayarak köken olarak arı TÜRK kökeninden geldiğini göstermektedir.Buda köy halkının arı TÜRK oldugunu kanıtlar niteliktedir.Köyün ilk kurucularının Karamanogullarının Beyliğinden olan 2 kardeş oldugu söylenir.Bölgeye gelen kardeşler Hıristiyanların saklanmak için inşaa ettiği magra vede inlere yerleşmesiyle küçük bir yerleşim yeri oluşur.Yerleşim yeri Kızılırmaga yakın oldugu için hayvancılıkla vede tarımla ugraşılır.Zaman içerisinde köy genişleyerek modernleşmiştir.Kökende tüm köy halkı akrabadır.Günümüzde ise Köyde  ilkokul Ortaokul, değirmen,  market, ve kahvehane mevcuttur. Her gün Nevşehir´e otobüs servisi yapılmaktadır. Nüfusu yaklaşık 1500´tür (2015). Sosyal hayatın geliştirilmesi konusunda faaliyetler yapılmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı bağlantıları vardır. Çift yönlü göç yapılmaktadır. Özellikle AlmanyaFransaHollandaİngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine iş umudu ile göç girişimleri yapılmaktadır. Yurt içinde eğitim ve iş durumuna göre özellikle Kayseri ve Ankara yönünde göç olayları gerçekleşmektedir.

Yayın: 12.02.2015 - Güncelleme: 30.04.2024 14:21 - Görüntülenme: 2363